
Sărbătoarea Crăciunului este anunţată prin obiceiul copiilor de a merge cu Colindul şi cu Steaua, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului.
Evocând momentul când, la naşterea lui Iisus, s-a ivit pe cer steaua care i-a călăuzit pe cei trei regi magi la locul naşterii, copiii - câte trei, ca cei trei magi - merg din casă în casă cântând colindul „Steaua sus răsare...”, purtând cu ei o stea. Ajunul Crăciunului începe cu colindul „Bună dimineaţa la Moş Ajun!”, casele frumos împodobite îşi primesc colindătorii. Aceştia sunt răsplătiţi de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri şi chiar bani.
Colindele, precum şi obiceiurile colindelor sunt prezente şi la alte popoare, şi s-ar putea ca ele să dateze din timpul romanizării. De pildă, colinda românească „Scoală, gazdă, din pătuţ” există şi la valoni, unde aceasta e cea mai răspândită, sub numele de „Dji vén cwerî m'cougnou d'Noyé”.( Wikipedia)

Crăciunul are pentru fiecare dintre noi, pe langa semnificaţia de sărbătoare creştină, una proprie. Fie ne aminteşte de copilărie, de un Crăciun petrecut la tară, la bunici sau de unul alături de marea noastră iubire din adolescenţă. Semnificaţia personală pe care o asociem Crăciunului este determinată de vârstă, temperament, preocupările si mai ales trecutul nostru.
Pentru cei mici Crăciunul înseamna emoţia cu care işi asteaptă darurile si sosirea Moşului, primii fulgi de nea, omul de zapadă, bradul decorat şi mai ales dulciurile care îl impodobesc si aroma de cozonac si scortişoară din casa bunicilor.
Acestea fiind spuse, după ce v-am dat şi explicaia " ştiinţifica" a Crăciunului, a colindelor şi a bradului.....vă doresc tuturor Sărbatori Ferictie şi....să fiţi cuminţi! Doar aşa veţi primi cadourile multvisate.
În aşteptarea Moşului, eu va invit să vizionaţi cele mai frumoase desene animate cu Moţ Crăciun, desenele care , mie, mi-au făcut copilaria fericita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu